Bebek ve Çocuklarda Kum Dökme

Bebek ve çocuklarda da, büyüklerde olduğu gibi, kum dökme sorunu ile karşılaşılabilir.

Bebeklerde kum dökme, genellikle, annenin bebeğinin bezinde pembe, kırmızı bazı lekeler ya da parçacıklar görmesi ile fark edilir.

Aslında, bebeklerde oldukça sık karşılaşılan bu sorun, bebek büyüyüp, böbrekleri geliştikçe ve bebek su içmeye başladıkça kendiliğinden düzelir. Yani çok telaşlanılacak bir durum değildir.

Ancak, kum dökme, böbrek ve idrar yollarında taş oluşması için bir risk oluşturduğunda, kum dökme sorunu olan bebeklerin, böbrek ve idrar yollarının, ultrason ile mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, kum dökme ile birlikte, bazı metabolik rahatsızlıklar (idrarda aşırı kalsiyum ve okzalat atılımı, kanda kalsiyum ve ürik asitin yüksek olması gibi) olabileceği için, bazı idrar ve kan tahlillerinin de yapılmasında da büyük fayda vardır.

Ultrasonda taş görülmüyor ise, bebeğin 2 yaşına kadar, 3-4 ayda bir kez ultrason ile kontrol edilmesi yeterli olacaktır.

Ultrason kontrollerinde taş saptanırsa ve boyutu 5-6mm ya da üzerine çıkarsa, o zaman taşın tedavisi için de bir takım girişimlere (taş kırma, ESWL) başvurmak gerekli olabilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Vezikoureteral Reflü Tedavisi

Vezikoüreteral Reflü

Vezikoüreteral Reflü Nedir? Normalde işeme esnasında idrarın tek yönlü olarak mesaneden dışarı doğru atılmasını sağlayan mekanizmalar…
Devamını Oku
Bebeklerde Sünnet

Sünnet

Sünnet (sirkümsizyon), penisin uç kısmını (glans) saran deri parçasının (prepisyum) kesilerek çıkarılması demektir. Dini veya kültürel…
Devamını Oku
Menü